Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 6. Bölge Müdürlüğü 67. Şube Müdürlüğü'nün İşletme ve Bakım İşleri (Boğulma Olayları Hk.) konulu yazısı;
İlimiz sınırları içerisinde yerüstü ve yeraltı sularının zararlarını önlemek ve bunlardan çeşitli yönlerden faydalanmak maksadıyla inşa edilen baraj, gölet, regülatör, sulama ya da taşkından korunma maksadıyla inşa edilen tesislerde özellikle yaz döneminde hava sıcaklarının mevsim normallerin çok üstünde seyretmesinden dolayı beraberinde birtakım sıkıntıları da getirmektedir.
Suyun depolanması amacıyla inşa edilen baraj, gölet, sel kapanı, regülatör vb. tesislerde; Zemin yapısının dalgalı ve engebeli olması sebebiyle su derinliğinin ani olarak değişim gösterebilmesi, yukarı havzadan gelen killi ve siltli (kum) malzemenin birikimiyle oluşması sebebiyle zeminin çamur formunda olması, su içerisinde su bitkilerinin doğal olarak gelişmesi, su sıcaklığının düşük olması sebebiyle vücut ısısının düşmesi sonucu hipodermi (soğuk şoku: ilk başta ağır bir solunum yetmezliği, hızlı nefes alıp verme, panik, kalp atış hızı ve tansiyonun yükselmesi) yaşanabilmesi, tatlı suyun kaldırma kuvvetinin deniz suyuna oranla düşük olması, göl alanı içerisinde su alma yapısı vb. sanat yapılarının yer alması, Su iletimi ya da deşarj maksadıyla inşa edilen kanallarda; su sıcaklığının düşük olması sebebiyle vücut ısısının düşmesi sonucu hipodermi (soğuk şoku: ilk başta ağır bir solunum yetmezliği, hızlı nefes alıp verme, panik, kalp atış hızı ve tansiyonun yükselmesi) yaşanabilmesi, tatlı suyun kaldırma kuvvetinin deniz suyuna oranla düşük olması, suyun hızlı ve türbülanslı akması, kanal yamaçlarının dik ya da eğimli olması sebebiyle sudan çıkmanın zor olması, kanal güzergahı boyunca su alma yapısı, sifon vb. sanat yapılarının yer alması sebebiyle serinlemek ya da yüzmek maksadıyla depolama tesisleri ve kanallara girmek hayati risk oluşturduğundan,
Yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı bu yerlerde suya giren çoğunlukla çocuk ve genç yaştaki vatandaşlarımızın, sık sık boğulma olayları ile karşılaşılabilmekte bunun sonunucunda bölge halkının can güvenliği açısından risk oluşturmaktadır. Söz konusu tesislerde yaşanan müessif olaylar sonrasında İdaremize karşı çeşitli tazminat davaları açılmakta ayrıca, görevli personel "taksirle öldürme" isnadı ile yargılanabilmektedir. Gerek tazminat davalarının aleyhte neticelenmesi sonucu ortaya çıkan tazminat bedelinin 5018 sayılı "Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu"nun 71. maddesi gereği görevli personele rücu edilmesi ve gerekse ceza davalarında yargılanma sonucu İdaremiz personeli istenmeyen sıkıntılarla karşı karşıya kalabilmektedir.
Bilindiği üzere Mersin Valiliğinin almış olduğu 08.07.2022 tarih ve 2022/4 nolu Genel Emir ve Boğulma Olayları ile Mücadele Konulu Valilik kararıyla bu tesisleri serinleme ya da yüzme amaçlı kullanan 15 yaş ve üzeri kişilere idari yaptırım cezası uygulanacağı, 15 yaşından küçükler ise sudan çıkartılarak ailelerine teslim edilecek denilerek idari yaptırım cezasının uygulanması istenmektedir.
Haber Tarihi : 10/03/2025