GÜNDEM

TOROSLAR’DA KADIN GİRİŞİMCİLERE ÖRNEK OLACAK PROJE

Haber Tarihi : 23/11/17

Hazırladıkları projelerle kadınların üretim ekonomisine katkı sunmalarını sağlayan Toroslar Belediyesi, bu kez de “Beş Şiş Güzel İş” projesini hayata geçirerek, unutulmaya yüz tutmuş el işi ürünlerini ve motifleri gün yüzüne çıkaracak.

Toroslar Belediyesi’nin,  Mersin Karagöçer Oymağı Eğitim ve Kültür Derneği ile birlikte hazırladığı, Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen “Beş Şiş Güzel İş’ Projesi, düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuna tanıtıldı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Toroslar Bölgesindeki yörük kadınlarının dokuduğu motiflerin inovasyon çalışmasının yapılarak çıkarılan motifler, projede yer alan kadınlar tarafından yeniden tasarlanarak, patik ve eldivenlere uygulandı.

 30 yaş altındaki bayanların faydalandığı ve gerekli tüm malzemelerin proje kapsamında karşılandığı ‘Beş Şiş Güzel İş’ Projesine katılan genç kızlar, yeniden canlandırdıkları eski motiflerle dokudukları ürünleri satarak ev ekonomisine katkıda bulunmanın yanı sıra sosyalleşiyor ve üretmenin keyfini de çıkarıyorlar.

Projenin tanıtım toplantısı, Yunus Emre Kültür Merkezi’nde yapıldı. Projenin ortağı olan Mersin Karagöçer Oymağı Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Hüsnü Karabulut, Beş Şiş Güzel İş Projesinin Toroslar Belediyesi ile hayata geçirdikleri 4’üncü proje olduğunu belirterek; “İlham kaynağımız Belediye Başkanımız Sayın Hamit Tuna Bey’dir. Kendisi hasımları hısım yapacağız demişti.Biz de bu projeyle buna katkı sunmak istedik. Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki yörük kadınların çoraplara dokuduğu motifler ile Toroslar’ın motiflerini çeyiz sandıklarından çıkararak, bir inovasyon çalışması yaptık. Ve projede yer alan genç kadınlarımız bu motifleri çoraplar üzerine dokudular. Projenin hayırlı olmasını diliyor, katkılarından dolayı Toroslar Belediye Başkanımız Sayın Hamit Tuna ve proje ekibine teşekkür ediyoruz” dedi.

Türk toplumunun önemli değerlerinden biri olan ve eski motiflerle işlenen el işi ürünlerini gün yüzüne çıkaracak bu projenin önemine değinen Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna ise kadınların kültür geleneğinin taşıyıcısı olduğunu vurguladı.

Teknoloji geliştikçe, kullanılan ürünlerin çoğunun artık kimyasal ve yapay olduğunu yapılan araştırmalara göre bu durumun da ne yazık ki hastalık ve ölümlerin sayısında artışa neden olduğuna dikkat çeken Başkan Tuna; “Bunun için özümüze dönmemiz lazım.Şehir hayatındaki insanlarımıza gelecekti hayallerini sorduğumuzda küçük bir evlerinin ve çiftliklerinin olduğunu ifade ediyorlar.Bu hayallerle yaşar insanlar.Ne yazık ki gelişen teknoloji ve yapay ürünlerin getirdiği nokta insani özelliklerin ve değerlerin de yavaş yavaş bitmesine neden oluyor.Bu anlamda biz her zaman  söylüyoruz. Kalabalıkları millet yapan değerler vardır. Dini, bayrağı, vatan toprağı, milli kültürü ve tarih şuurudur. Bu değerleri boşalttığınızda millet olma özelliğini kaybedersiniz. Kültürümüzde var olan ve eskiden atalarımızın kullandığı bu çorapların yeniden moda olması ve gün yüzüne çıkması için bu proje çok anlamlı ve önemli diye düşünüyoruz. Gençlerimiz bu işi öğrenerek, kültürümüzde var olan değerlerimizi gelecek nesillere gösterecekler. Bu kadınlarımız, kültürümüzün bir parçası. Geçmişimizi unutturmamak ve gelecek nesillere aktarmak için Toroslar Belediyesi olarak sivil toplum kuruluşlarımızla, meslek örgütlerimizle değişik projeler üretiyoruz. Beş Şiş Güzel İş” projesi de Mersin Karagöçer Oymağı Eğitim ve Kültür Derneği ile hazırladığımız bir projedir. Bu çalışmalarımıza devam edeceğiz. Amacımız, insanlarımıza o eski doğal yaşamı sunmak ve öne çıkarmaktır. Toroslar Belediyesi olarak sloganımızda Toroslar; Doğaya Açılan Kapı. Bu sloganımızla hedefimiz doğal yaşamın merkezi Toroslar’ı oluşturmaktır. Belediye olarak Ulu Önderimiz Atatürk’ün ifade ettiği gibi hedefimiz muasır medeniyet seviyesinin üstünde bir ülke ve ilçe olmaktır. Teknolojiyi yakından takip ediyoruz ama milli manevi değerlerimizi asla kaybetmeden, unutturmadan çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Bu projenin, bölgemizde kültür değerlerimizi ve doğallığımızı gelecek nesillere taşıma yönünde çok önemli katkısının olacağını düşünüyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından Başkan Tuna, katılımcılarla birlikte projede yer alan bayanların beş şişle ve eski motiflerle ördükleri patikleri inceledi.