GÜNDEM

3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ MESAJI

Haber Tarihi : 01/12/17

BAŞKAN TUNA; “ENGELLİLERİMİZİN, GELECEĞE UMUTLA VE SEVGİYLE BAKABİLMELERİNİ SAĞLAMALIYIZ”

Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Mesajında; “ Engellilerimizi topluma kazandırmak ve üreten insanlar haline getirmek bizlerin en önemli görevidir” diyen Belediye Başkan Hamit Tuna,  3 Aralık’ın kutlama değil, toplumda engellilere yönelik farkındalık yaratma ve bilinçlendirme günü olduğuna dikkat çekti.

Engellilere yönelik düzenledikleri projeler, mesleki eğitimler ile sportif faaliyetlerin yanında bir de onların sosyal hayata ve üretime katılımını sağladıkları Engelliler Akademisi’ni de hayata geçirdiklerini belirten Başkan Tuna, engelsiz bir kent için çalıştıklarını söyledi.

Toroslar Belediyesi olarak, engellilerin sorunlarına sahip çıkarak doğru ve kalıcı çözümler üretmeye çalıştıklarını kaydeden Başkan Tuna; “İlçemizde engelsiz yaşamın zeminlerini oluşturmanın yanı sıra onlarla birlikte kültürel, sanatsal ve sportif etkinliklerde buluşuyor, eğitim faaliyetlerine destek veriyor ve hayallerine ortak olmaya çalışıyoruz. Amacımız, onların geleceğe umutla ve sevgiyle bakabilmelerini sağlamaktır” dedi.

Başkan Tuna: “Sosyal belediyeciliği esas almış bir yönetim olarak, engelli insanlarımızın, kentimizde daha rahat ve daha konforlu bir şekilde gündelik yaşamlarına devam edebilmelerinin yanı sıra, eğitimlerinin sağlanması ve becerilerinin değerlendirilmesi adına her türlü çalışmayı yapıyoruz. 14yıllık görev süremiz içerisinde engelli dernekleriyle sürekli istişare içerisinde çalışıyoruz. Bu kapsamda, görme ve ortopedik engellilerimize 850 tekerlekli sandalye, 800 beyaz baston dağıttık. Engellilerimizi sporla buluşturmak adına Fiziksel Engelliler Basketbol takımını kurduk. Toroslar İlçesi'nde 59 bin 800 haneye girerek engelli vatandaşlarımızın tespitini yaptık ve yeni dönem hizmetlerimizi bu doğrultuda şekillendirdik. Kaldırım çalışmalarında yaptığımız düşük banket uygulaması ve engelli rampaları ile engelli vatandaşlarımızın, kaldırımlardan en iyi şekilde yararlanmalarına vesile olduk. Engellilerimize yönelik üç AB projesine imza attık. Bunlardan birincisi Görme Engelliler Derneği Mersin Şubesi ile birlikte hayata geçirdiğimiz Görme Engellilerin Toplumla Entegrasyonu ve Engelsiz Yaşam Projesi'dir. Bu proje ile görme engelli vatandaşlarımıza bilgisayar, masörlük, santral operatörlüğü, rehberlik ve serbest hareket etme gibi 5 dalda eğitim verdik. Böylelikle onların engelsiz yaşamalarına destek olmaya çalıştık. Diğeri de Yunanistan'ın Drama Belediyeler Birliği ile ortaklaşa yürüttüğümüz Erişebilir Turizmin Geliştirilmesi Projesi'dir. Yine ayrıca İSKEP projemiz (İstihdam İçin Koordinasyon ve Eğitim Projesi) kapsamında belirlediğimiz dezavantajlı gruplarımızdan bir tanesini de Engelli vatandaşlarımız oluşturuyor. Bu projemizde de dezavantajlı bireylerin istihdamı için ciddi adımlar attık. Bunun yanı sıra park ve yeşil alanlarımızda engellilere yönelik düzenlemeler yaparak, oyun grupları oluşturduk ve bu çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi

Engelli vatandaşları üretime ve istihdama yönlendirmek amacıyla  Çağdaşkent Mahallesinde açtıkları Engelliler Akademisi’nin ön tarafını engellilere yönelik bir botanik bahçesi olarak düzenlediklerini de sözlerine ekleyen Başkan Tuna; “Engelliler Akademisi’nin önünde var olan 6 bin metrekarelik alanı düzenledik ve burada sebze dikimi, ekimi yapacağız. Buraya gelen engelli çocuklarımız onların bakımını ve takibini yapacaklar. Toprakla haşır neşir olmak, kafayı dağıtma, yeni düşünce yapabilme, yeni ufuklar açabilmenin çocuklarımızda kendiliğinden oluşabileceğini düşünüyoruz” dedi

Her sağlıklı insanın bir engelli adayı olduğunun unutulmaması gerektiğini savunan Başkan Tuna; “Engelli insanlarımız, çok hassas insanlardır. O yüzden bizde bu olaya çok hassas bir şekilde yaklaşıyoruz. En büyük engel sevgisizliktir.Bu duygu ve düşüncelerle,  tüm engelli vatandaşlarımıza aileleri ve sevdikleriyle birlikte mutlu, huzurlu ve sağlıklı bir yaşam diliyorum” dedi.