GÜNDEM

1.ULUSAL KISA FİLM YARIŞMASI ÖDÜL TÖRENİ

Haber Tarihi : 24/04/18

TOROSLAR BELEDİYESİ 1.ULUSAL KISA FİLM YARIŞMASININ ÖDÜLLERİ, SAHİPLERİNİ BULDU

Toroslar Belediyesi’nin bu yıl ilk kez organize ettiği Çocuk Hakları temalı ‘1. Ulusal Kısa Film Yarışması’nın’ ödülleri, Yunus Emre Kültür Merkezi’nde düzenlenen final gecesinde sahiplerini buldu.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında, çocuk haklarına sanat aracılığıyla farkındalık yaratmak istenilen yarışmaya başvuran 74 filmden, finale kalan 10 film arasından ödüle hak kazananlara ödülleri; akademisyen, yönetmen ve sanatçılardan oluşan jüri üyelerinin katılımıyla açıklandı.

 Filmlerin değerlendirilmesi jüri üyeleri tarafından titizlikle yapılırken, derece giren filmlerin birincisine 5 bin TL, ikincisine 3 bin TL, üçüncüsüne bin TL para ödülü ve ayrıca 500 TL’lik 2 adet de mansiyon ödülü takdim edildi.

Ödül törenine; Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Mersin Baro Başkanı Ali Er, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Meclis Başkanı Hamit İzol, Belediye Meclis Üyeleri, jüri üyeleri; Akademisyen Prof. Dr. Mutlu Parkan, Yönetmen Feride Kaytan, dizi ve sinema oyuncuları Açelya Topaloğlu ile Yonca Cevher, Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Av. Ruşen Ayşen Ayılgan ile yarışmacılar ve sanatseverler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından başlayan ödül töreni öncesinde bir konuşma yapan Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, bu yıl ilkini düzenledikleri Ulusal Kısa Film Yarışmasını, Uluslararası düzeye taşımayı amaçladıklarını belirterek, yarışmaya katılımın fazla olmasından dolayı da büyük mutluluk duyduklarını belirtti.

Akademisyen, yönetmen ve sanatçılardan oluşan jüri üyelerine de yarışmaya sundukları katkılarından dolayı teşekkür eden Başkan Tuna, bu yıl Çocuk Hakları konusunu tema aldıkları yarışmanın Çocuk istismarına karşı toplumun bilinçlendirilmesi, ailelerin uyarılması ve özellikle çocukların haklarının korunması noktasında bir  farkındalık oluşturacağına inandıklarını belirterek; “Dini, dili ırkı ne olursa olsun bütün çocuklarımızın hepsi eşit.Onların haklarını gasp etmeye yönelik iş ve işlem içerisinde olanların tamamına karşıyız ve bu anlamda yüreğimiz tek ve çocuklarımız için atıyor” dedi.

            TBMM’nin kuruluşunun 98’inci yıldönümünü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlayan Belediye Başkanı Hamit Tuna; “Çocuk Hakları sözleşmesi 1989 yılında ilk defa dünyada yapıldı. 1990 yılında Türkiye Cumhuriyeti bu özellikli çocuk hakları sözleşmesine katıldı.20 Kasım günleri de Ülkemizde Çocuk Hakları günü olarak kutlanmaktadır.Ama son zamanlarda basın yoluyla çocuklarımıza yapılan eziyetleri ve haklarının gasp edildiğini görüyoruz. Ve çok üzülüyoruz. Çocuk Hakları konusunda bir farkındalık oluşturmak amacıyla bu yıl ki kısa film yarışmamızın konusunu  çocuk hakları olarak ele aldık. Bölgemizdeki çocuklarımızı da çok önemsiyoruz. Her yıl 6 bin çocuğumuza yüzme kurslarımızda ve yaz spor okullarımızda eğitim veriyoruz. İlçemizi 21’inci yüzyıl şartlarına uygun hale getirdiğimiz tesislerimizde bu tür etkinliklerin olması için büyük çaba veriyoruz ve bu etkinliklerimizle birçok insanımıza ulaşıyoruz. Kısa film yarışmamızın jüri üyeleri; sanatçılarımız, yönetmenimiz ve hocalarımız buraya gelerek bizi, Toroslarımızı ve Mersinimizi şereflendirdiler. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Kısa film yarışmamız aynı zamanda bu işe sevdası ve ilgisi olan genç yeteneklerimizin önünü açmak ve tecrübe edinmeleri için de önemli katkısının olduğunu düşünüyoruz. Toroslar Belediyesi olarak sanata ve sanatçıya olan katkılarımız artarak devam edecektir. Bir milletin geleceğe umutla bakabilmesinin tek yolu çocuklarını ve gençlerini iyi yetiştirmekten geçer. Beyni bilgi ile dolu, sporcu kimlikleriyle öne çıkan ve bu milletin ortak paydasını paylaşan çocuklar yetiştirmek istiyoruz. Hedefimiz de bu. Yarışmamızın hayırlı olmasını diliyorum. Bu duygu ve düşüncelerle; başta Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi, gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum” dedi.

            Daha sonra Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuarı Çocuk korosu sahneye çıkarak, seslendirdikleri şarkılarla katılımcılara keyifli anlar yaşattı. Çocuk  korosunun  ardından ödül törenine geçildi. Törende dereceye girenler filmler sırasıyla açıklandı.74 film arasından mansiyon ödülünü almaya hak kazanan; yönetmenliğini Sedat Benek’in yaptığı ‘Şakha’ ve yönetmenliğini Turan Kubulay’ın yaptığı ‘Saksak’oldu.

Yarışmanın üçüncüsü; Yönetmenliğini Ahmet Mahir Kar’ın yaptığı ‘Teneffüs’ filmi seçilirken, ikinciliği yönetmenliğini Şeyhmus Sarıce’nin yaptığı ‘Küçük Adam’, birincilik ödülünü ise Serdar Altun’un yönetmenliğini yaptığı ‘Dikenli Tel’ filmi aldı. Dereceye giren ilk üç film katılımcıların izlenimine sunuldu. Filmler, izleyicilerden büyük alkış topladı.

Dereceye girenlere ödülleri Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Mersin Baro Başkanı Ali Er, MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol ve jüri üyeleri tarafından takdim edildi.

Yarışmada ödül alan filmlerin yönetmenleri kendilerine böyle bir imkanı sunduğu için Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’ya teşekkür ederken, jüri üyeleri de çocuk haklarını konu alan kısa film yarışmasının önemli bir kültürel etkinlik ve vizyon işi olduğunu belirterek; “Bu yarışmaya birçok arkadaşımız emek verdiler. Hepsinden de çok etkilendik. Emeğin, eserin takdir görmesi ve sanatın görülür kılınması çok önemli diye düşünüyoruz. Bu yarışma Belediye adına ve burada yaşayan insanlar adına da önemli bir kültürel organizasyondur. Toroslar Belediye Başkanımız Sayın Hamit Tuna’ya ve ekibine sanata ve sanatçıya sundukları katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz” dediler.

 Başkan Tuna da yarışmaya başvuran 74 eseri titizlikle inceleyerek değerlendiren jüri üyelerine teşekkür plaketi ve çiçek takdim etti. Program, hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.