GÜNDEM

TOROSLAR 'SIFIR ATIK' İÇİN DÜĞMEYE BASTI

Haber Tarihi : 11/10/19

Başkan Yılmaz, “Geri dönüşüm bilincini kazandırmak için kolları sıvadık.”

Çevreci belediyecilik anlayışı ile çalışmalar yapan Toroslar Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın başlatmış olduğu Sıfır Atık Projesine dahil oldu.

Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz’ın önem verdiği projelerden biri olan Sıfır Atık Projesiyle, geri dönüşüm bilinci farkındalığı oluşturmak ve pek çok alanda tasarruf yapmak amaçlanıyor.

“Sıfır Atık Projesi ile temiz, dengeli ve daha yeşil bir Toroslar hedefliyoruz” diyen Başkan Yılmaz, “Çocuklarımıza yaşayabilecekleri temiz bir dünya bırakabilmemiz için herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor. Biz de konunun ciddiyetinin farkındayız ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için öncelikle kendi ilçemizden başlayarak herkese örnek olmak istiyoruz. Küçükten büyüğe herkesi bilinçlendirmek amacıyla çalışmalar yapacağız.” dedi.

“Toroslar Sıfır Atık İlçesi Olmaya Aday”

Proje kapsamında okullarda eğitimler verileceğini de belirten Başkan Yılmaz, “Öncelikle belediye personellerine daha sonra öğrencilere ve ilerleyen süreçte de vatandaşlara Çevre ve Sıfır Atık konusunda eğitimler verilecek. Sıfır atık anlayışını hayatımızın merkezine almamız gerekiyor. Çalışmalarımız, alanında uzman ve Çevre Mühendislerince sürdürülmektedir.” ifadelerine yer verdi.

Bu projenin doğal kaynak tasarrufunun sağlanması açısından da oldukça önemli olduğuna vurgu yapan Başkan Yılmaz, “Toplanan atıklardan ülke ekonomisine katkı sağlamak istiyoruz. Enerji ve hammadde üretiminde kullanılan kaynakları da azaltarak doğal kaynak tasarrufu elde edeceğiz. Buradaki amacımız toplanmış atıkların geri dönüşüme gönderilerek ham madde olarak geri dönmesi ve enerji üretim süreçleriyle buluşturulması.” diye konuştu.

Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından ilk olarak belediye ana binası, Yunus Emre Kültür Merkezi ve Makine İkmal sahalarına sıfır atık odak noktaları yerleştirilecek. Bu odak noktalarında atık azaltımı ve geri dönüşüme dikkat çekmek amacıyla en az ikili toplama sistemi hayata geçirilecek. Yine bu projede kağıt, metal, plastik, cam gibi geri dönüştürülebilir atıklar için kutulu bir sistem oluşturulacak ve Mobil Atık Getirme Merkezleri de kurulacak.

Çevre ve atık projelerinin yürütüldüğü Entegre Çevre Bilgi Sitemi içerisinde yer alan Toroslar Belediyesi, atıklardan elde edilen kazanımlar ile sera gazı salınımını engellemenin yanı sıra enerji tasarrufu da sağlayacak aynı zamanda kağıt atıklar geri dönüştürülerek ağaçların kesilmesinin de önüne geçilmiş olacak.