GÜNDEM

TOROSLAR, KKTC CUMHURBAŞKANI TATAR'I AĞIRLADI

Haber Tarihi : 15/07/2021

TOROSLAR, KKTC CUMHURBAŞKANI TATAR'I AĞIRLADI

"TATAR, TOROSLAR'DAN TÜM TÜRKİYE'YE SEVGİ VE SELAMLARINI GÖNDERDİ"

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 47. yıl dönümü dolayısıyla Toroslar Belediyesi tarafından Rauf Raif Denktaş Parkı ve Açık Hava Müzesinde düzenlenen törene katıldı.

Cumhurbaşkanı Tatar; "Toroslar'da bulunmak benim için çok anlamlı ve önemli. Yıllardır her sabah kalktığımda Girne'den Toroslar'a bakarım.  Toroslar'ı görebilir miyim diye bakarım. Toroslar'ı gördüğümde o sabah sevinç çığlığıyla uyanırım. Selam olsun Toroslar'a" dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar'ı Toroslar'da ağırlamaktan büyük bir onur ve mutluluk duyduklarını söyleyen Başkan Yılmaz ise; "Kıbrıs bir coğrafyadan daha fazlasıdır. Kıbrıs Türk'tür, Türk yurdudur, Türk kalması tarihin namus konusudur" ifadelerini kullandı.

Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinde bir dönüm noktası olan Kıbrıs Barış Harekatı'nın 47. yıl dönümü, Toroslar'da KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın katılımıyla ayrı bir heyecan ve gururla kutlandı.

Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, Mersin'e bir dizi temaslarda bulunmak için gelen KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'ı ilçede bulunan Rauf Raif Denktaş Parkı ve Açık Hava Müzesinde düzenledikleri törende ağırladı.

KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Raif Denktaş, KKTC'nin ilk Cumhurbaşkanı Yardımcısı merhum Dr. Fazıl Küçük ve Şehit Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel'in büstleri ile Kıbrıs Barış Harekatı'nda kullanılan emtiaların yer aldığı park ve açık hava müzesi, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bayraklarıyla süslendi.

Tören alanında, Toroslar halkı tarafından coşkuyla karşılanan KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, heyecanını ve duygularını gizleyemedi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması, bayrağımızın göndere çekilmesi ve Kur'an-ı Kerim Tilavetinden sonra başlayan törende kahraman şehitlerimiz için dualar edildi.

Törene; Mersin Valisi Ali İhsan Su, Mersin Milletvekilleri Baki Şimşek ve Olcay Kılavuz, KKTC Mersin Başkonsolosu Zalihe Mendeli, MHP MYK Üyesi Serdar Soydan, MHP Mersin İl Başkanı Zeynel Uğur Gölgeli, Mersin İl Müftüsü Şaban Kondi, askeri erkan, Ülkü Ocakları Mersin İl Başkanı Murat Sezer, AK Parti Toroslar İlçe Başkanı Bekir Topçu, MHP Toroslar İlçe Başkanı Hüsnü Doğan, il ve ilçe kurum müdürleri, geçmiş dönem Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, dernek ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları, muharip gaziler, şehit yakınları ile basın mensupları katıldı.

Mehteran takımının kahramanlık marşlarıyla şahlanan tören sırasında KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Toroslar'ın bu güzelliğini ve beraberliğini cep telefonuyla kaydetti.

BAŞKAN YILMAZ: "KKTC'NİN GÜVENLİĞİ DEMEK, TÜRKİYE’NİN GÜVENLİĞİ DEMEKTİR"

Mehteran gösterisinin sonrasında Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, kürsüye çıkarak günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Konuşmasına, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne barış, istikrar ve huzur getiren Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 47. yıl dönümünde, Sayın Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ı  ve değerli protokolümüzü güzel ilçemiz Toroslar'da ağırlamaktan onur duyuyoruz" diyerek başlayan Başkan Yılmaz; "Bundan 47 yıl önce, kahraman Türk ordusu; Kıbrıs Türklerinin uğradığı baskı ve zulmü ortadan kaldırmak amacıyla adaya ayak basarak,diplomatik ve askeri gücünü tüm dünyaya gösterdi.O gün tüm dünya öğrendi ki;Kıbrıs bir coğrafyadan daha fazlasıdır.Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin güvenliği demek,Türkiye’nin güvenliği demektir. Bağımsızlığı,  Türkiye’nin bağımsızlığı demektir. Kıbrıs Türk'tür, Türk yurdudur, Türk kalması tarihin namus konusudur. Beşparmak Dağları’na dökülen şehit kanları hiçbir şart altında silinmeyecek, emanetleri asla çiğnetilmeyecektir" dedi.

Türk Toprağını Düşmana Terk Etmeyenlere, Bu Haklı Mücadeleyi Sonuna Kadar Sürdüren Herkese Selam Olsun!

Kıbrıs Türk halkının vermiş olduğu bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin  sembolü olan 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı'nın yıl dönümünü Toroslar'da kutlamaktan büyük mutluluk duyduklarını belirten Başkan Yılmaz; "Aziz milletimiz, dün olduğu gibi bugün de kutsal değerlerimiz olan vatan, millet, devlet ve bayrak söz konusu olduğunda tek yürek  ve tek vücut halinde olmaya devam edecektir.Bu duygu ve düşüncelerle merhum kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş'ı,  Dr. Fazıl Küçük'ü ve aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle, gazilerimizi şükran ve saygıyla anıyorum" diye konuştu.

KKTC CUMHURBAŞKANI TATAR: "HEP TÜRKİYE SEVGİSİYLE BÜYÜDÜK"

Daha sonra söz alan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise KKTC'den Toroslar'a sevgiler getirdiğini belirterek: "Büyük bir heyecanla Toroslar'da, Rauf Raif Denktaş Parkı'nda bulunuyorum. Kurucu Cumhurbaşkanımız merhum Rauf Raif Denktaş'ın, Dr. Fazıl Küçük'ün, Şehit Pilot Cengiz Topel'in heykelinin bulunduğu böyle güzel bir ortamın hazırlanmasında emeği olan Sayın Başkanımız Atsız Afşın Yılmaz'a ve ekibine şükranlarımı ve teşekkürlerimi sunuyorum" ifadelerini kullandı.

Tatar, Kıbrıs Barış Harekatı ile adadaki Türklerin bağımsızlığa kavuştuğunu ve bu noktada her zaman Türkiye'ye minnet duyduklarını kaydederek; "Biz Kıbrıs'ta, buradan baktığınızda 40 mil uzaklıktayız. Hep Türkiye sevgisiyle büyüdük. Ben 1960 doğumluyum. O yıllarda Kıbrıs'ta büyük bir mücadele vardı. 1950'li yıllarda başlayan Rumların Enosis yani Kıbrıs'ı Yunanistan'a bağlama hayalleri ve sonrasında Kıbrıs Türk halkına yönelik şiddet, soykırım, zulüm, baskı ve yakaladıklarını katledip şehit etmeleri ve diğerlerini korkutup adadan kaçırtmaları dolayısıyla çok insanımız göç etmiştir. Kıbrıslı Türklerin bir kısmı Türkiye'ye, İngiltere'ye, Kanada'ya ve Avusturalya'ya kadar dünya genelinde tekrar yaşam kurmuşlardır. Ama gönülleri hep Kıbrıs'ta olmuştur. Bu vesileyle onları Toroslar'dan selamlıyorum" dedi.

"Gelecek Nesillere Onurlu ve Güvenli Bir Gelecek Bırakmak İçin Çalışıyoruz"

"20 Temmuz 1974 günü Kıbrıslı Türklerin tarihinde bir dönüm noktasıydı" diyen Tatar; "Soykırımın hemen ardından Rumların yaptığı büyük bir hatayla Mehmetçik adaya çıktı ve o gün Kıbrıs Türk'ü bağımsızlığına ve özgürlüğüne kavuştu. O günden bugüne hep birlikteyiz. Belediye Başkanımız Sayın Atsız Afşın Yılmaz'ın da ifade ettiği gibi Doğu Akdeniz'de bağımsız bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, bir bakımdan da Türkiye Cumhuriyeti'nin bölgedeki güvenliğini de ilgilendiriyor. Benim için böyle bir törende konuşmak büyük bir erdem ve onurdur. En önemlisi de buradan kalbimdeki Türkiye sevgisini paylaşabilmektir. Gelecek nesillerimizin aramızdaki duygusal bağları, gönül ve kader birliğini aynı şekilde öğrenebilmeleri, işbirliğimizin devam etmesi için gelecek umuduyla yetişmeleri ve eğitim almalarıdır. Bu inanç, tarihin omuzlarımıza bıraktığı bir emanet, milletimize olan borcumuzdur. Burada beni karşılayan, pırıl pırıl bayraklarıyla selam veren tüm çocuklarımızı ve gençlerimizi gözlerinden öpüyorum. Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ifade ettiği gibi bir milletin egemen, bağımsız ve özgür olması lazım. Kimsenin esareti ve boyunduruğu altında olmaması gerekir. Kıbrıslı Türkler bağımsızlık ve özgürlüğünden hiçbir zaman vazgeçmeyeceklerdir."

"Toroslar'dan Türkiye'ye Seslenmek Benim için Nasip ve Onurdur"

"Gençlerimize hep Kıbrıs'ta neler yaşandığını ve Türkiye'nin her zaman yanımızda olduğunu anlatıyoruz" diyen Tatar; "Bugün ekonomik bir takım rüşvetlerle 'Sizleri Avrupa Birliği'ne alacağız, sizlere müreffeh bir gelecek vereceğiz, sizin işiniz bizimledir ve Türkiye'den ne istersiniz" diyenlere benim cevabım kendilerine kalsın. Biz rüşvetle satın alınacak bir halk değiliz. Geleceğimiz için bağımsızlığımıza, özgürlüğümüze ve her zaman bizim yanımızda olan Türkiye Cumhuriyeti'ne ve Türk halkına gönülden bağlı, onlarla kader birliği yapmış ve dolayısıyla gelecekte de hep birlikte olma uğruna her türlü cesareti gösterebilecek haysiyetli ve onurlu bir halkız. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı olarak Toroslar'dan sizlere seslenmek benim için bir nasip ve onurdur. Bu duygularla hepinizi kucaklıyor ve sağlık diliyorum. Beni coşkuyla selamlayan Toroslar'a ve onun değerli insanlarına teşekkür ediyorum. Benim için fevkalade önemli bir gündü. Buradan mesaj verebilmek, bu duyguları yaşayabilmek, bu özeli paylaşabilmek herkese nasip olmaz. Onun için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden getirdiğim sevgi ve saygıyı bir kez daha paylaşıyorum, bir kez daha sizlere minnet duygularımı ifade ediyorum, bir kez daha şehitlerimize rahmet diliyorum, bir kez daha tüm gazilerimize şükranlarımı sunuyorum" şeklinde konuştu.

Törende, Kıbrıs Barış Harekatı'nı Anlatan Fotoğraflar ve Yöresel Ürünler Sergilendi

Konuşmaların ardından Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'a Orhun Yazıtları'nın minyatür örneğini takdim etti.

Tören, Kıbrıs Barış Harekatı'nı anlatan video gösterimi ile Toroslar Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösterileriyle devam etti. Daha sonra Başkan Yılmaz, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve protokol üyelerine Rauf Raif Denktaş Parkı ve Açık Hava Müzesi'ni tanıttı.

Tören, Gazeteci Kurtar Çakın'ın Kıbrıs Barış Harekatı Fotoğraf Sergisi ile Toroslar Belediyesi Teknik ve Mesleki Eğitim Kursları'nda hazırlanan yöresel ürünlerin sergisinin gezimi ile sona erdi.