GÜNDEM

BİNLERCE MERSİNLİ, “ZAFER YÜRÜYÜŞÜ'NDE” SEL OLUP AKTI

Haber Tarihi : 03/01/2023

BİNLERCE MERSİNLİ, “ZAFER YÜRÜYÜŞÜ'NDE” SEL OLUP AKTI

“DEVLET, MİLLET EL ELE YÜRÜDÜ”

Mersin, her 3 Ocak’ta olduğu gibi yine meydanlara sığmadı.

Mersin’in Düşman İşgalinden Kurtuluşu’nun 101’inci yıl dönümünde düzenlenen 3 Ocak Zafer Yürüyüşü’nde; devlet, millet el ele vererek geçmişine, geleceğine sahip çıktığını tüm Türkiye’ye gösterdi.

Her yıl iki ayrı noktadan yapılan Zafer Yürüyüşü, bu yıl birleştirilerek; Mersin Valiliği’nin himayesinde tüm kurumların ve binlerce vatandaşın katılımıyla gerçekleştirildi.

Yürüyüşe; Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Fuat Gedik, Mersin İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Necip Çarıkçıoğlu, Mersin Cumhuriyet Başsavcısı Tolgahan Öztoprak, AK Parti Mersin Milletvekili Hacı Özkan, Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Mehmet Aslan, MHP MYK Üyesi Serdar Soydan, MHP Mersin İl Başkanı Zeynel Uğur Gölgeli, AK Parti Mersin İl Başkanı Cesim Ercik, Mersin Ülkü Ocakları Başkanı Yavuz Akgül, Belediye Başkanları, Cumhur İttifakı İl ve İlçe Teşkilat Başkanları, Mahalle Muhtarları, Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri, gaziler, sporcular ve 7’den 70’e binlerce vatandaş katıldı.

Mersinliler; kalpaklarıyla, bayraklarıyla, mehteran ve marşlar eşliğinde Toroslar’dan Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü.

Mersin’in dört bir yanından gelen 7’den 70’e herkes, atalarının mirasına sahip çıktı. Sabahın erken saatlerinde Toroslar Kuvayi Milliye Anıtı önünde toplanan vatandaşlara milli mücadelenin simgesi kalpak hediye edilirken, aynı zamanda sıcak çorba ikramında da bulunuldu.

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Zafer Yürüyüşü’ne katılan tüm hemşehrilerine teşekkür ederek; “Attığımız her adımda, bu kutlu mücadeleleri veren ecdadımızı hatırladık” dedi.

Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz ise; “3 Ocak’ın ruhuna yaraşır bir yürüyüş gerçekleştirdik. Her zaman yanımızda olan, yürüyüşümüze destek veren tüm hemşehrilerime teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN YILMAZ’DAN, VALİ PEHLİVAN’A TÜRK BAYRAĞI VE KALPAK

Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, yürüyüş esnasında Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan’a Türk Bayrağı ve kalpak hediye ederek, 3 Ocak kutlamalarına sunduğu katkılarından dolayı teşekkür etti.

Vali Pehlivan da Başkan Yılmaz’a teşekkür ederek; “Gururla, şerefle bu bayrağı teslim alıyorum. Kahraman şehitlerimizi, gazilerimizi minnetle, şükranla yad ediyorum” ifadelerini kullandı.

“TARİHİ YENİDEN CANLANDIRDILAR”

Temsili Elif’in Kağnısı ve sırtında cepheye mermi taşıyan Nene Hatunlar da tarihi yeniden canlandırdı.

Mersin’deki kurtuluş coşkusunu görüntülemek isteyenler ise cep telefonlarına sarılırken, evlerinin ve işyerlerinin balkonlarına çıkan vatandaşlar da korteje Türk Bayraklarıyla ve alkışlarıyla destek verdi.

“OMUZLARINDA DEV TÜRK BAYRAĞI TAŞIDILAR”

Kuvayi Milliye Caddesi, Eski Devlet Hastanesi Kavşağı, Metropol Kavşağı, Fasih Kayabalı Caddesi, Çakmak Caddesi, Tren Garı, Kurtuluş Kavşağı ve Sahil Yolu güzergâhından Cumhuriyet Meydanı’na kadar süren geleneksel yürüyüşte kalabalık, yol boyunca dev Türk Bayrağı taşıdı.

Kortej, daha sonra Tren Garındaki törene geçti. Gazilerin oluşturduğu temsili milis kuvvetlerini taşıyan tren, Vali Pehlivan, askeri erkan ve kent protokolü tarafından karşılandı. Trenden inen gaziler, Vali Pehlivan’a Türk bayrağını öperek teslim etti. Korteje katılanlar, Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü.

VALİ PEHLİVAN; “ATTIĞIMIZ HER ADIMDA, BU KUTLU MÜCADELELERİ VEREN ECDADIMIZI HATIRLADIK”

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ise 3 Ocak Zafer Yürüyüşü’nde, Kuvayi Milliye Caddesi’nde vatandaşlarla buluşmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek; “Tıpkı 101 yıl önce üç bölüğün Toroslar’ın eteklerinden şehre yürüyüşünü andırır şekilde o buluşmamızı gerçekleştirdik. Daha sonra hep birlikte tarihi kayıtlara uygun şekilde, tren garına doğru omuz omuza yürüdük. 3 Ocak 1922 günü Adana’dan şehrimize trenle gelen birlikleri sembolize eden gazilerimizi karşıladık. Şanlı bayrağımızı teslim aldık ve Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdük. Bu yürüyüşte, attığımız her adımda hepimizin zihninde o gün kutlu mücadeleleri veren ecdadımız vardı. Zafer Yürüyüşü’ne katılan, kurtuluş coşkusunu yaşayan Mersinli hemşehrilerimizin 3 Ocak Kurtuluş Bayramını kutluyor, sevgi ve saygıyla selamlıyorum” diye konuştu.

 BAŞKAN YILMAZ; “VEFAKÂR TÜRK MİLLETİ, FEDAKÂR ATALARINI UNUTMAYACAKTIR”

Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, Zafer Yürüyüşü’ne katılan tüm vatandaşlara teşekkür ederek, geleneksel hale gelen bu kutlamanın Mersin’e sahip çıkma noktasında ve tarih şuuru açısından önemli bir organizasyon olduğunu söyledi.

“Her yıl, bu meydanlardan vatanımıza, bayrağımıza, milletimize bağlılığımızı, birlik ve beraberliğimizi tüm Türkiye’ye yeniden haykırırız. Gururluyuz ve mutluyuz” diyen Başkan Yılmaz şunları kaydetti; “Bugün yine aynı şey olsa İngilizler, Fransızlar Mersin Limanı’na çıkarma yapsalar, askerler gelse, bayraklar değişse eminim buradaki herkes aynı heyecanla vatan savunması için bir araya gelir ve düşmanı buradan atarız Allah’ın izniyle.”

Başkan Yılmaz; “101 yıl önce dedelerimiz, kentimizi işgal eden Fransızları Mersinimizden kovdular. Daha sonra bir araya gelerek her sene bu Zafer Yürüyüşü’nü gerçekleştirdiler. Biz de 101 yıl sonra aynı şevk ve heyecanla bu yürüyüşü organize ediyoruz. Zafer Yürüyüşüne katılan tüm vatandaşlarımıza canı gönülden teşekkür ediyorum. Bu yıl da Zafer Yürüyüşümüzle, birlik ve beraberliğimize sahip çıktığımızı, kurtuluşumuzun kahramanlarını hiç unutmadığımızı ve unutturmayacağımızı tüm Türkiye’ye gösterdik. Bu toprakları kanlarıyla, canlarıyla bizlere vatan yapan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm kahraman şehitlerimizi, gazilerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum. Mersinimizin, 3 Ocak Zafer Günü kutlu olsun” şeklinde konuştu.