GÜNDEM

TEKSTİL SEKTÖRÜ NİTELİKLİ ELEMANLARA KAVUŞUYOR

Haber Tarihi : 19/10/17

TEKSTİL SEKTÖRÜ NİTELİKLİ ELEMANLARA KAVUŞUYOR

Toroslar Belediyesi’nin, Avrupa Birliği (AB) hibe desteği ile hayata geçirdiği “Dezavantajlı Kişilerin Tekstil Sektöründe İstihdamının ve Küçük Ölçekli Girişimcilerinin Desteklenmesi” projesine katılarak eğitimlerini tamamlayan 80 dezavantajlı kursiyere sertifikaları verildi.

4 grupta ve toplamda 240 saat verilen teorik ve uygulamalı mesleki eğitimlerin ardından projenin kapanış toplantısı Yunus Emre Kültür Merkezi’nde düzenlenen bir basın toplantısıyla yapıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı koordinesinde Toroslar Belediyesi, İçel Sanayi Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Eğitim Vakfı (İSGEV) ile Günebakan Kadın Derneği işbirliğinde düzenlenen projenin kapanış toplantısına; Toroslar İlçe Kaymakamı Ahmet Hikmet Şahin, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Toroslar İlçe Emniyet Müdürü Abubekir Fil, Mersin İŞKUR İl Müdürü Mustafa Kutlu, İSGEV Başkan Yardımcısı Kadir Dölek, Toroslar İlçe Halkeğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Kibire Esen, mahalle muhtarları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, tekstil sektöründeki iş adamları, kursiyerler ve basın mensupları katıldı.

Toplantı, projenin süreçlerinin ve faaliyetlerinin anlatıldığı kısa bir tanıtım filminin gösterimi ile başladı. Daha sonra proje kapsamındaki kursa katılarak düz dikiş makineci olarak aldıkları eğitimin ardından istihdamı sağlanan ve girişimci olarak iş hayatına atılacak kursiyerler söz alarak, bir teşekkür konuşması yaptılar. Kursiyerlerden Rıdvan Büyüksu, mezun olduğu üniversite branşında bir iş bulamadığını ve tekstil sektöründe verilen bu kursa katılarak yeni bir meslek sahibi olduğunu belirti.

Büyüksu; “İş aramak için gittiğimiz serbest bölgedeki şefler beni Toroslar Belediye Başkanımız Hamit Tuna tarafından hayata geçirilen bu projeye yönlendirdiler. Aldığım eğitimlerle yeni bir meslek öğrendim ve şimdi tekstil sektöründe işe başladım. Başkanımız Hamit Tuna’ya, proje ekibine ve destek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Tekstil alanında iş yeri açmayı planlayan Kursiyer Miray Doğan da Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’nın yenilikçi ve pozitif düşünen bir belediye başkanı olduğunu vurgulayarak, aldığı mesleki eğitimin ardından artık dezavantajlı değil, pozitif düşünceyle iş yeri açabileceğini kaydetti. Doğan; “Bu projenin ve aldığım eğitimlerin sayesinde geleceğe daha güçlü bakmak, kimseye bağlı kalmadan ayakta kalabilmek ve iş imkanı bulabilmek kadar güzel bir şey yok. Kuracağım işte birlikte çalışacağımız arkadaşlarımla el birliğiyle takım arkadaşı olacağız” dedi.

 Toplantıda konuşan Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, projenin iş garantili bir meslek kursu olduğuna dikkat çekerek, 4 grupta 80 dezavantajlı kişiye ulaştıkları projenin sonunda 20 kişiyi işe yerleştirdiklerini ve geri kalan 60 kişinin istihdamı için de iş adamlarıyla gerekli görüşmeleri yaptıklarını söyledi.

  “Yeni Ufukları ve Hedefleri Tespit Etmek için Kaldığımız Yeri İşaretliyoruz”

Başkan Tuna, ilçede yaşam şartlarını düzeltmenin yanı sıra hazırladıkları bu projelerle eşit işsizler arasında insanları bir adım öne çıkarmaya çalıştıklarına dikkat çekerek ; “14 yıldır yaptığımız Belediye Başkanlığımız sürecinde ilçemizi 21.yüzyıl şartlarına uygun getirmenin yanı sıra insanlarımızın yanında olmaya çalışıyoruz. Gelinen noktada Toroslarımızdaki değişim ve gelişimi herkes görüyor. Mesleki eğitim noktasında yaptığımız çalışmalarla bugüne kadar 18 bine yakın insanımızı 26 branşta mesleki eğitimden geçirdik. Bu projemiz de sürdürülebilir bir projedir. Proje kapsamında kursiyerlerimize günde 5 Euro harcırah verilmiştir. Bundan sonraki süreçte de kurslara katılan insanlarımızın takipçisi olacağız. Ama bu sizlerin de girişimcilik ruhunuzu ön plana çıkartmanızla da olacaktır. Tanışmalara, kaynaşmalara ve dostluklara gidilen yolların da açıldığı kurslarımıza katılan bir kursiyerimizin ismini değiştirip kursa devam etmek isteğini söylemesi bile bu projenin ne kadar anlamlı ve önemli olduğunu göstermektedir. İşte daha önce Toroslar’da eksik olan kaynaşmayı, dayanışmayı bu projelerimizle, mesleki eğitim kurslarımızla, parklarımızla, tesislerimizle daha da ortaya çıkardık. Ve hatta hasımları hısım yapacağız iddiasındaydık. Ve bugün bu iddianın yolunun açıldığına inanıyoruz. İşte biz kaldığımız yeri işaretliyoruz. Yeni hedefleri ufukları tespit ediyoruz, onlara ulaşabilmek için. İş adamlarımızla görüşmeler yaparak, ihtiyaçlarını tespit edip onlara özel ara elaman yetiştirmenin gayesindeyiz. Verdiğiniz mesleki eğitimle piyasada iş bulunuyor mu, bu noktada talep var mı, bunu seçmek durumundasınız. İş adamlarımızla sürekli diyalog halindeyiz. Bu eğitimden geçen 80 kursiyerimizden 20 tanesini işe yerleştirdik.60 kişiyi de işe yerleştireceğiz. Projenin sürdürülebilir olması da çok önemli. Bu anlamda Sağlık Mahallesi’nde apartman altındaki 250 metrekarelik bir alanı satın aldık ve bu kursların devamını burada da yapmayı planlıyoruz. Ev hanımlarımız daha çok evlerine yakın bölgedeki kurslara katılmak istiyorlar. Onun için bu tip yerlerde de mesleki eğitimlerimizi yapacağız. Aynı zamanda eski meram sinemasının yerini hazırlıyoruz. Emekli buluşma noktası, mesleki eğitim kursları ve lokal gençlik merkezinin yer alacağı bu alan çok özel bir proje olacak. Mesleği olmayan, işi olmayan her insanımız eşit işsizlerden bir adım öne çıkartmaya çalışıyoruz. Bundan sonrası kursiyerlerimizin KOSGEB, İŞKUR gibi kurumlar tarafından verilen fırsatları değerlendirmesidir. Bir insanı işe girdiğimiz takdirde kendi ayaklarının üzerinde durduğunda gözlerindeki o sevgi ve ışıltı bizleri de en mutlu eden hadisedir. Bizim de gayemiz mutlu Toroslar, mutlu Mersin ve mutlu Türkiye oluşturmaktır. Bütün kursiyerlerimize bundan sonraki hayatlarında başarılar diliyor, her zaman yanı başlarında olacağımızı ve desteklerimizi bırakmayacağımızı belirtiyoruz. Projeye katkı sunan tüm kurumlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

 İSGEV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kadir Dölek ise insanlara meslek öğretmek ve nitelikli hale getirmenin önemine değinerek, İSGEV’e her zaman destek veren Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’ya teşekkür etti. Dölek; “İSGEV olarak şuana kadar istihdama kazandırdığımız 2 bin kişinin üzerine Toroslar Belediyemizin öncülüğünde gerçekleştirilen bu projeden eğitim alan 80 kişiyi daha ilave ettik.Toroslar Belediyesi sınırları içerisinde faaliyet gösterdiğimiz mesleki eğitim kurslarımıza katılımcı olarak Mersin genelinden tüm vatandaşlarımız eğitim alabilirler” dedi.

Daha sonra söz alan Toroslar İlçe Kaymakamı Ahmet Hikmet Şahin de bu projenin; iş arayan insanlar için ve kalifiye elaman arayan iş yerleri için çok özel  kurgulanan iş garantili bir meslek projesi olduğunu belirterek, projeyi hayata geçiren Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’ya ve ekibine teşekkür etti. Kaymakam Şahin; “Projenin sürdürülebilir olduğunu ve taşların yerine oturduğunu görüyoruz. Onun için Belediye Başkanımı Sayın Hamit Tuna’ya, kursiyerlere ve usta öğreticilere bu proje sundukları her türlü katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından, Halkkent Mahallesi'nde bulunan İSGEV Eğitim atölyesinde 4 etapta 20’şerli grup halinde verilen uygulamalı eğitimleri ve staj dönemini tamamlayan 80 dezavantajlı kursiyere, Başkan Hamit Tuna ve protokol üyeleri tarafından sertifikaları takdim edildi. Kurslara katılan toplam 80 kursiyerden 20’si, KOSGEB destekli girişimcilik eğitimlerine başladı ve alacakları bu belgeyle kendi işlerini kurabilecekler.